Автомобільна промисловість стрімко розвивається, на вулицях українських міст з’являється все більше транспортних засобів, а значить фахівцям з ремонту та діагностики ніколи сумувати. Такі співробітники є високо затребуваними у невеликих приватних майстернях та мережевих СТО.

Окрім того великі автотранспортні підприємства прагнуть працевлаштувати автоелектрика, що дозволить заощаджувати кошти та вчасно виконувати планові роботи.

Чим займається автоелектрик

Це фахівець, який встановлює, перевіряє, обслуговує та ремонтує всі електричні частини автомобілів. Зазвичай вони працюють на автомобілях, вантажівках, автобусах та інших транспортних засобах транспортної галузі. Проте вакансії автоелектрика можна знайти навіть у сільськогосподарській галузі, адже сучасна техніка має досить багато електричних компонентів.

Перед початком роботи фахівець повинен здобути відповідний рівень профільної освіти. Зазвичай достатньо диплома технікуму, проте надалі вам можливо доведеться підвищувати рівень кваліфікації. У процесі роботи автоелектрик може виконувати такі завдання як:

  • діагностика електросистем автомобіля, в тому числі з використанням спеціалізованого обладнання;
  • монтаж та ремонт пошкоджених елементів та деталей, автопроводки тощо;
  • усунення несправностей різноманітних електричних систем авто.

У процесі своєї роботи автоелектрик може безпосередньо спілкуватися з клієнтами, оцінювати вартість роботи, заповнювати необхідну робочу документацію, приймати платежі за надані послуги, замовляти необхідні для заміни запчастини тощо. Точний перелік завдань та обов’язків залежить від місця працевлаштування.

Якими навичками повинен володіти автоелектрик

Насамперед такий фахівець повинен мати відповідну освіту. Деякі роботодавці прагнуть знайти працівників з певним досвідом роботи, проте зазвичай такі пропозиції краще оплачуються. Важливими навичками для автоелектриків-новачків, на які звертають увагу, є:

  • технічні вміння. Важливо знати як працювати з різним діагностичним обладнанням і електроінструментами, щоб виявляти проблеми та ремонтувати їх;
  • знання правил техніки безпеки. Автоелектрики часто обслуговують важку техніку та інструменти, а також працюють з електричним струмом. Саме тому важливо завжди бути пильним та відповідально ставитись до правил, що діють на підприємстві;
  • увага до дрібниць. Є запорукою точної діагностики та швидкого розв’язання проблеми;
  • тайм-менеджмент. Фахівець повинен вміти правильно визначити час, необхідний для розв’язання конкретної проблеми в автомобілі та вкластися у цей термін.

Автоелектрик повинен бути ввічливим та вміти працювати у команді. Вміння слухати, домовлятися та пояснювати простими словами складні технічні терміни допоможе вам порозумітися з колегами та клієнтами.