Оцінка впливу на довкілля (ОВД) – процедура, яка передбачає необхідність визначити вплив професійної діяльності певної організації на стан довкілля. Без її організації та проведення неможливо отримати документи на дозвіл користуватися надрами України.

Послуга такого плану входить до переліку обов’язкових і надається компанією GeoGroup. Всю актуальну інформацію з цього приводу можна знайти на https://geogroup.com.ua/oczinka-vplyvu-na-dovkillya/ де детально описуються основні етапи процедури.

Хто може замовити ОВД?

Геологічна Інвестиційна Група працює з такими надрокористувачами:

Об’єкти першої групи – той, хто має важливе значення для діяльності всієї країни. Це можуть бути представники зі сфери нафти та газу, метало видобутку та обробки, добувної промисловості тощо. Подібні об’єкти мають проходити  державну регуляцію та контроль на обов’язкових засадах. 

Об’єкти другої групи – маючи менш важливе значення для діяльності країни, їх робота суттєво впливає на стан довкілля.  До подібних об’єктів зазвичай відносять видобуток ресурсів методом буріння, переробка мінеральної сировини, інше.  

Як відбувається ОВД?

Сама процедура здійснюється у відповідності до Закону України №2059-19 від 23.05.2017. Свого часу його було узгоджено в рамках взаємодії європейського та українського законодавства в сфері охорони навколишнього середовища.

Даний процес сприяє раціональному використанню ресурсів надр та забезпечує екологічну безпеку. Після проведення процедури ОВД потенційний надрокористувач отримує можливість на легітимній основі займатися господарською діяльністю та займатися видобутком ресурсів. 

Умовно весь процес можна розділити на декілька важливих етапів, а саме:

  1. Підготовка. Користувач має зібрати певний пакет документації – це можна зробити як самому, так і звернутися по допомогу до фахівців. Далі потрібно подати заявку на послугу ОВД через електронний кабінет реєстру. В подальшому цей запит обробляється та опрацьовується Міністерством довкілля або відповідним підрозділом природніх ресурсів певного ОДА.
  2. Розгляд заявки. Після перевірки всіх даних у повідомленні орган надсилає повідомлення про початок процедури.
  3. Публічні обговорення. Їх ціль – взяти до уваги пропозиції та думки громадськості. На цей етап відводиться до 30 днів з моменті проходження реєстрації заявки.
  4. Робота над звітом. Даний момент передбачає проходження екологічних досліджень безпосереднього об’єкту. У процесі подаються запити до різних державних органів, проводиться робота з пропозиціями та зауваженнями.
  5. Аналіз звіту про ОВД. Він проводиться установою, після чого вона приймає відповідні рішення стосовно можливості чи неможливості проведення діяльності надрокористувача.
  6. Оформлення висновків. Якщо остаточне рішення буде позитивним, то від імені установи заявнику видається висновок про дозвіл та список дій, які можуть виконувати користувачі. У документі також прописуються екологічні умови по обмеженню впливу на довкілля.

Останній обов’язків етап стосується моніторингу. Заявнику можуть поставити умови по здійсненню перевірок своєї діяльності після отримання дозволу.

GeoGroup – установа, яка має великий досвід у проведенні процедури ОВД відповідно до умов чинного законодавства. Наша команда змогла допомогти великій кількості заявників, пропонуючи послугу по оформленню ОВД на належному рівні. Звернутися до нас дуже просто – треба лишень ввести свої дані у відповідну форму на сторінці сайту, і ми неодмінно зв’яжемося з вами.